Dræbersnegle overalt: Gode råd til at beskytte haven mod dræbersneglen

Dansk Boligforsikring
4 min readJul 16, 2024

--

Hvis du har en have, så har du måske lagt mærke til de små besøgende denne sommer. Den lune og fugtige sommer har nemlig skabt de perfekte leve- og avlsvilkår for dræbersnegle. Derfor melder mange haveejere om en sommer, hvor de aldrig har set så mange dræbersnegle før. Til trods for sneglens faretruende kaldenavn er den ikke farlig for mennesker — det er den til gengæld for planterne i haven. Derfor giver Dansk Boligforsikring dig en guide til at beskytte haven mod de invasive snegle. Her får de de tre bedste metoder til at bekæmpe dræbersnegle i din have.

Den invasive dræbersnegl

I disse tider har mange haveejere fokus på biodiversitet. Nogle vælger at bygge et insekthotel, lade græsset gro eller at lade haveaffaldet ligge, så de små livsformer får bedre levevilkår. Derfor kan det virke underligt, at der nu blæses til kamp mod en snegl. Der er dog en god grund til, at netop denne snegl ikke skal beskyttes — men derimod bekæmpes.

Den klassiske dræbersnegl er nemlig ikke en del af Danmarks naturlige økosystem og har i stedet taget rejsen fra skønne Sydeuropa. Nærmere bestemt kommer kommer dræbersneglen oprindeligt fra skovene på den iberiske halvø — altså Spanien og Portugal. Sneglen er derfor også kendt under mange forskellige navne herunder spansk skovsnegl, iberisk skovsnegl og det normale kaldenavn dræbersnegl.

Sneglen kan være orange, brun eller sort, men det er den selv samme art, som kan lægge helt op til 400 æg på en enkelt sæson. Når vejrforholdene er fugtige og lune, kan bestanden af dræbersnegle derfor eksplodere, som den har gjort i år. Det er ikke bare skadeligt for planterne i din køkkenhave. Sneglen truer også de snegle, som naturligt indgår i den danske naturs økosystemer såsom den sorte skovsnegl.

Dræber planterne i din have

Når dræbersneglene dræber planterne i din have — og særligt køkkenhave — er det simpelthen på grund af deres store appetit. Dræbesneglen elsker at mæske sig i dine planter, grøntsager, bær og krydderurter, og når den kravler over planeterne, efterlader den slim. Slimet er et problem af to grunde. Sneglens slim kan nemlig indeholde forrådnelsesbakterier og colibakterier. Slimet kan for det første medvirke til at dræbe planterne, der smøres ind i det beskidte slim. Samtidig bliver krydderurter, grøntsager og andet uspiseligt, efter dræbersneglene har været forbi, da mennesker ikke bør indtage disse bakterier.

Dræbersneglen kan altså være enormt ødelæggende for den køkkenhave, som du har brugt lang tid på at kultivere. Heldigvis er der mange måder at bekæmpe de små kræ. Her får du tre bud med gode råd og tips til at beskytte din have.

Bekæmp dræbersnegle med håndkraft

Den første metode er den mest ligetil. Du kan simpelthen bekæmpe sneglene ved at samle dem ind og dræbe dem selv. Når du har samlet dræbersneglene ind, kan du udsætte dem for normalt køkkensalt, som vil dræbe og opløse sneglene. Dette vil måske være tilstrækkeligt på en normal sommer, men i år vil der nok bare komme flere til, end du kan nå at fjerne. Derfor må du bruge andre metoder.

Hvis du vil beskytte bestemte planter eller hele køkkenhaven, kan du sætte et såkaldt sneglehegn op. Sneglehegnet er bygget med en kant, der gør det næsten umuligt for sneglen at passere hegnet. Samtidig kan sneglene ikke lide at kravle over tør og bar jord. Du kan derfor komplimentere hegnet med en sti med tør og bar jord. Endelig kan du benytte dræbersneglens gode lugtesans til din fordel. Sneglen søger specifikke planter som salat, agurk og dahlia, fordi sneglen lugter sig frem til livretterne. Der er til gengæld også lugte, som sneglene ikke kan fordrage. Hvidløg er en af de lugte, og derfor kan du vælge at plante hvidløg ud for at skræmme dem væk. Et andet godt gammelt husmortrick er kaffegrums. Spred kaffegrums ud rundt om sneglehegnet for at danne en lugt-barriere.

Brug sneglens naturlige fjender i kampen

Denne metode kræver en smule mere, men til gengæld er der en klar bonus — søde dyr! Sneglenes livret er dine planter, men der er flere dyr, der har dræbersneglen som livret. Pindsvin, krager og moskusænder er helt vilde med at spise dræbersneglen, så du kan simpelthen bruge dyreriget til din fordel. Det kan være svært at tæmme en krage, og pindsvinet slipper nok ud af haven igen. Derfor vælger mange danskere lige nu at investere i ænder. Hvis du hyrer et par ænder til at bekæmpe sneglene, kan du få en god naturlig bekæmpelse — og et par søde kæledyr i haven.

Dyr som pindsvin, tudser, frøer, firben, mus, stålorme og mange fugle er vilde med at spise dræbersneglens æg. Disse dyr foretrækker en tilgroet have, hvor de kan være i fred. Du kan derfor benytte økosystemet til at bekæmpe sneglene blot ved at give disse dyr bedre levevilkår i haven.

Sidste udvej er gift

Hvis alt andet slår fejl, så kan dræbersneglene også bekæmpes med sneglegift. Giften er normalt af typen Ferramol, men det skal bruges med omtanke. Giften dræber nemlig også de snegle, der er en naturlig del af det danske økosystem. Hvis du vælger at bruge sneglegift, skal du altså benytte det i små mængder og meget lokalt, så det ikke får ud over havens andre beboende.

Vil du gerne have flere tips, guides og gode råd til din have og dit hus? Så er der heldigvis masser af informationer og inspiration at hente fra Dansk Boligforsikring. Besøg Dansk Boligforsikring på Behance for at finde mange flere spændende historier. Vil du aldrig gå glip af de nyeste artikler? Så kan du med fordel følge Dansk Boligforsikring på Europages, hvor de nyeste artikler bliver delt løbende. Vi læses ved på blogsiderne for Dansk Boligforsikrings — førende på ejeskifteforsikring.

--

--

Dansk Boligforsikring
0 Followers

Dansk Boligforsikring is based in Holbæk, Denmark. Specialist in home insurances. Website: https://www.danskboligforsikring.dk/